BERMINAT UNTUK MENJADI AHLI SURECO? - KLIK DISINI
Buku Yang MESTI Dimilikki Oleh Seluruh Umat Islam
Sebuah buku yang mengandungi pelbagai maklumat berkenaan halal haram makanan, bahan kegunaan harian, kosmetik dan sebagainya keluaran Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP). Boleh dapatkan di Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) melalui talian hotline 019-3591000 atau 03-42604900 atau melalui CAP sendiri.
Dunia Buku: Sekitar isu halal haram
Berita Harian, 27 Apr 2006
HALAL Haram Panduan Persatuan Pengguna Pulau Pinang memuatkan beberapa dapatan daripada kajian Persatuan Pengguna Pulau Pinang dalam hal berkaitan dengan produk dan perkhidmatan untuk umat Islam.
Buku setebal 226 halaman terbitan Persatuan Pengguna Pulang Pinang yang dibahagikan kepada lapan bahagian ini membentangkan semua isu dengan penjelasan daripada pelbagai sudut dan hujah sainstifik.
Bahagian II Masalah Berhubung Isu Halal Dan Haram antaranya membincangkan perkara berkisar kepada keraguan dan ketidakpastian yang menyelubungi logo halal, takrif halal yang meragukan di beberapa restoran dan hotel.
Adab makan umat Islam dalam Bahagian III memperkatakan pembaziran dan kegelojohan pada bulan Ramadan serta kenapa Islam mengharamkan babi? manakala keraguan berhubung keju dibincangkan dalam Bahagian V.
Sesetengah daripada kita pasti akan terkejut dengan kenyataan CAP bahawa tiada satu jenama susu rumusan bayi yang halal kerana rata-ratanya ia turut mengandungi lemak babi atau setidak-tidaknya wei.
Penjelasan berhubung keju dan wei ini dibincangkan dalam Bahagian V dan huraian mengenai bagaimana keju dihasilkan serta bahan yang digunakan untuk menghasilkan sapuan pada roti, biskut, adunan kek dan minuman pasti mengejutkan pembaca Islam.
Perbincangan mengenai monosodium glutamate (MSG), serbuk perisa yang meragukan dan kesan kesihatan dalam Bab 23 pasti akan mendorong pembaca berfikir berkali-kali sebelum menggunakan serbuk terbabit.
Buku ini juga akan turut mengejutkan pembaca dengan maklumat rambut manusia dalam makanan seperti roti, piza, tepung, tepung naik segera kerana penggunaan L-cysteinem sejenis asid amino.
Dunia Buku: Sekitar isu halal haram
Berita Harian, 27 Apr 2006
HALAL Haram Panduan Persatuan Pengguna Pulau Pinang memuatkan beberapa dapatan daripada kajian Persatuan Pengguna Pulau Pinang dalam hal berkaitan dengan produk dan perkhidmatan untuk umat Islam.
Buku setebal 226 halaman terbitan Persatuan Pengguna Pulang Pinang yang dibahagikan kepada lapan bahagian ini membentangkan semua isu dengan penjelasan daripada pelbagai sudut dan hujah sainstifik.
Bahagian II Masalah Berhubung Isu Halal Dan Haram antaranya membincangkan perkara berkisar kepada keraguan dan ketidakpastian yang menyelubungi logo halal, takrif halal yang meragukan di beberapa restoran dan hotel.
Adab makan umat Islam dalam Bahagian III memperkatakan pembaziran dan kegelojohan pada bulan Ramadan serta kenapa Islam mengharamkan babi? manakala keraguan berhubung keju dibincangkan dalam Bahagian V.
Sesetengah daripada kita pasti akan terkejut dengan kenyataan CAP bahawa tiada satu jenama susu rumusan bayi yang halal kerana rata-ratanya ia turut mengandungi lemak babi atau setidak-tidaknya wei.
Penjelasan berhubung keju dan wei ini dibincangkan dalam Bahagian V dan huraian mengenai bagaimana keju dihasilkan serta bahan yang digunakan untuk menghasilkan sapuan pada roti, biskut, adunan kek dan minuman pasti mengejutkan pembaca Islam.
Perbincangan mengenai monosodium glutamate (MSG), serbuk perisa yang meragukan dan kesan kesihatan dalam Bab 23 pasti akan mendorong pembaca berfikir berkali-kali sebelum menggunakan serbuk terbabit.
Buku ini juga akan turut mengejutkan pembaca dengan maklumat rambut manusia dalam makanan seperti roti, piza, tepung, tepung naik segera kerana penggunaan L-cysteinem sejenis asid amino.
LANGKAH PERMULAAN YANG BIJAK KEARAH PEMELIHARAAN KESIHATAN SECARA MENYELURUH
<< Home